MEDUS VEIDI

MEDUSZEMĒ - VIDZEMĒ

Liepu ziedu medus / liepu medus

Liepu medus / liepziedu medus

Svaigs tīrs liepu medus / liepziedu medus ir gandrīz baltā krāsā, salīdzinoši dzidrs, ar nedaudz zaļu nokrāsu. Liepu ziedu medum pastāvot, tā krāsa kļūst no dzeltenas līdz gaišam dzintaram. Liepu medus atšķirīgais aromāts ir daudz spēcīgāks salīdzinājumā ar citiem tāda paša izskata medus veidiem.

Liepu medus starp pārējiem medus veidiem izceļas ar pārsteidzoši spēcīgu un atsvaidzinošu garšu. Liepziedu medus ir ideāli piemērots tējām. Liepu ziedu medum ir unikāla, maigi salda augu izcelsmes garša. Savukārt tā pēcgaršā var sajust pat pavisam nedaudz rūgtenumu, ar koksnes piegaršu.

Liepu medus raža

Bites "mīl" liepu ziedus. Labvēlīgos apstākļos liepa ir ārkārtīgi ražīgs medus koks. Savas ziedēšanas laikā nektārs uz liepu ziediem mirdz kā rīta rasa. Tomēr ne katru gadu bitēm izdodas savākt labu liepziedu medus ražu, jo to ietekmē dažādi faktori. Lai gan liepas parasti zied trīs nedēļas, nelabvēlīgi laika apstākļi, piemēram, vēss laiks, apmākušās debesis, lietus, kas noskalo nektāru, var samazināt šo periodu tikai līdz divām dienām. Turklāt stipru lietusgāžu laikā lietus lāses pat var noraut liepu ziedus no koka.

Latvijā laba liepu medus raža parasti ir reizi 3-4 gados. Pie kam, atkarībā no laika apstākļiem, vienā Latvijas novadā liepziedu medus raža var būt ļoti laba, bet citā - var nebūt gandrīz nemaz.

Liepziedu medus sastāvs

Liepu medus satur daudz glikozi un fruktozi, tas kristalizēsies diezgan ātri. Kad liepziedu medus sabiezē, tas zaudē caurspīdīgumu, parādās smalki vai vidēji lieli kristāli. Tomēr tas nesabojās liepu ziedu medus kvalitāti. Liepu medu var viegli dekristalizēt (padarīt atkal šķidru un caurspīdīgu), ievietojot burciņu silta ūdens vannā, kur siltā ūdens temperatūra nepārsniedz 40 grādus pēc Celsija.

Liepu ziedu medus lietošana

Liepziedu medus ir lielisks dabisks cukura aizstājējs, tā saldums padara šo medu par ideālu sastāvdaļu ēdiena gatavošanas receptēs. Liepu medus ir lieliski piemērots arī smērēšanai uz maizes, brokastu ēdieniem, sieram, jogurtam vai saldējumam. Vairs nav nepieciešams izmantot cukuru kā saldinātāju tējai vai kafijai, ja Jums ir liepu ziedu medus.

Liepu medus īpašā garša padara to neaizvietojamu dažādos ēdienos, piemēram, salātu mērcēs.

Par Liepām

Liepa pieder pie Tilia ģints, kurā ir 30 koku sugas. Liepa aug lielākajā daļā ziemeļu puslodes. Tā labi attīstās reģionos ar mērenu klimatu, piemēram, Āzijā, kur var atrast vislielāko sugu daudzveidību. Liepas ir plaši izplatītas Eiropā, Āzijā un Amerikā. ASV austrumu pusē, piemēram, liepu meži aug koncentrēti netālu no Apalaču kalniem.

Baltijā, Centrāleiropas un Austrumeiropas valstīs, kā arī Krievijā un Ķīnā visizplatītākā liepu suga ir Tilia Cordata jeb Mazlapu liepa. Visizplatītākās liepu sugas ASV ir Tilia americana un Tilia Heterphylla (baltā liepa).

Liepas var sasniegt 20-40 metru augstumu.

Sausa liepas koksne ir vieglākā koksne, kas aug Latvijā.

Liepas Latvijas vēsturē

Stāsti, ko nodeva no paaudzes paaudzē, piemin koku, no kura bites ievāc liepu medu. Senatnē liepu uzskatīja kā mītisku dzīvības koku, līdz ar to arī liepu ziedu medum tika piedēvētas maģiskas īpašības. Mūsdienās liepa vēl aizvien ir viens no galvenajiem kokiem pilsētu laukumos un ielu apstādījumos.

Svaigs tīrs liepu medus / liepziedu medus ir gandrīz baltā krāsā, salīdzinoši dzidrs, ar nedaudz zaļu nokrāsu. Liepu ziedu medum pastāvot, tā krāsa kļūst no dzeltenas līdz gaišam dzintaram. Liepu...

Viršu medus ir salds, bet arī ar pavisam nedaudz rūgtenu garšu. Tam ir izteikts neatkārtojams, patīkams aromāts. Viršu medu bites ievāc vasaras beigās - parasti augustā: purvos, mežos un silos....

SAGLABĀT
Sīkdatņu iestatījumi
Mēs izmantojam sīkdatnes, lai nodrošinātu Jums vislabāko pieredzi mūsu vietnē. Ja neatļausiet sīkdatņu izmantošanu, šī vietne var nedarboties, kā paredzēts.
Funkcionālās sīkdatnes, kas neuzkrāj privātus datus, bet tikai nodrošina lapas pareizu funkcionēšanu, ir atļautas vienmēr.
Atļaut visu
Aizliegt visu
Analytics
Rīki, ko izmanto datu analīzei, lai novērtētu vietnes efektivitāti un saprastu, kā tā darbojas
Google Analytics
Atļaut
Aizliegt